Olej lniany jest najlepszym naturalnym źródłem kwasów Omega-3, zaś kwasy Omega-3 to podstawowa cegiełka używana do budowy zdrowych (posiadających odpowiedni potencjał elektryczny) błon komórkowych dla każdej komórki naszego organizmu. Właściwie zbudowana błona komórkowa decyduje o zdrowiu komórki: to dzięki jej odpowiedniemu ładunkowi [...]
[...] się efektem tzw. "pompy mięśniowej", czyli wyraźnego powiększenia objętości trenowanych partii mięśniowych, a także lepszego zaopatrzenia ich w substancje odżywcze. Aminokwasy te są również niezbędne w tzw. cyklu mocznikowym, gdzie umożliwiają neutralizację toksycznego amoniaku w mocznik. Leucyna jest bezsprzecznie najważniejszym aminokwasem [...]
[...] w organiźmie w dużo większej ilości niż węglowodany. Tłuszcz zawarty w soi i rybach morskich jest źródłem tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. (NNKT). Są to kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje i które musi otrzymać z pożywienia bo nie potrafi ich sam wytworzyć np. z innych tłuszczów. Niezbędne nienasycone kwasy [...]
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w suplementach zwiększają o 71 proc. ryzyko wystąpienia najbardziej agresywnych postaci raka prostaty – twierdzą naukowcy z USA. Nie szkodzi jednak jedzenie ryb, nawet w dużych ilościach. Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center opracowali artykuł "Sześć mitów dotyczących zapobiegania rakowi prostaty". [...]
[...] krwi na poziom limfocytów (komórki odpornościowe) również były różne pomiędzy dwoma grupami. Indeks namnażania się limfocytów wzrósł o 12.6% dla grupy otrzymującej aminokwasy rozgałęzione. Natomiast „grupa placebo” zanotowała zahamowanie namnażania się limfocytów o 36.2%. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 Zalicza się do nich między innymi: • [...]
[...] niezbędnych dla naszego zdrowia substancji. Wśród najbardziej obiecujących są trzy związki o tajemniczo brzmiących nazwach: koenzym Q10, sprzężony kwas linolowy (CLA) oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Naukowcy twierdzą, że wszystkie trzy poprawiają naszą kondycję fizyczną i psychiczną. Co więcej, są dowody na to, że mogą skutecznie zapobiegać [...]
[...] płynące z podawania dzieciom w wieku od sześciu miesięcy do trzech lat codziennej dawki kwasów dokozaheksaenowych (ang. DHA) z rodziny omega 3. Wykazał także, że jeśli kwasy tłuszczowe omega 3 są produkowane z alg, którymi żywią się ryby - tak jak w przypadku niektórych produktów - to można je niepostrzeżenie dodawać do dziecięcych butelek [...]
[...] Nasz organizm jest w stanie przetworzyć kwas ALA na EPA i DHA. W aptekach można zakupić Omega-3 w kapsułkach . Jest to preparat naturalny - olej rybi, który jest bogaty w kwasy Omega-3. Można też po prostu jeść dużo ryb. Brak kwasu Omega-3 w diecie jest jednym z czynników przyczyniających się do depresji, a także zwiększa poziom cholesterolu i [...]
http://imageshack.com/a/img536/4727/45ad1d.png Tłuszcze - ze względu na budowę chemiczną - możemy podzielić na kwasy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Głównymi składnikami tłuszczów jadalnych są trójglicerydy - czyli estry zbudowane z 3 cząsteczek kwasów tłuszczowych i l cząsteczka glicerolu. Z l grama tłuszczu ustrój uzyskuje około 9 [...]
[...] brzucha to oznacza, że coś jest nie tak z insuliną. Prawda czy falsz? Jakie są sposoby, aby naturalnie poprawić wrażliwość komórek na insulinę? Z tego co się dowiedziałem to kwasy omega 3, cynamon, kwas alfa liponowy i chrom, mogą tutaj pomóc. No i oczywiście zdrowe odżywianie, unikanie cukrów prostych, aktywność fizyczna itd?' To pytania do Pana [...]
Czy kwasy omega-3 mogą wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej? W tym temacie zaprezentuje kilka badań mówiących o pozytywnym wplywie omegi3 (epa/dha) na redukcje tkanki tłuszczowej jak i pomoc w budowie tkanki mięśniowej.. Co do 0-3 - jest pelna paleta zalet - wystarczy wygooglowac. Tutaj przedstawie to co moze byc dla nas najbardziej pozyteczne - [...]
[...] działanie kwasów omega-6 podczas, gdy omega-3 skutecznie spowalniają rozwój nowotworów. WPŁYW OMEGA-3 NA NASZ ORGANIZM Najistotniejszymi dla naszego zdrowia i życia są kwasy EPA i DHA oraz eikozanoidy z rodziny omega-3. Człowiek potrafi wytwarzać je sam, ale pod warunkiem, ze spożyje wcześniej kwas tłuszczowy ALA, niestety ta konwersja jest [...]
[...] aktywnych biologicznie form L-Leucyny ‒ jednego z najsilniejszych aminokwasów o działaniu anabolicznym i antykatabolicznym. To właśnie ona jak i inne rozgałęzione aminokwasy, przyczyniają się do dodatkowego wydzielania insuliny, któro, co ważne, nie obniża poziomu glukozy we krwi. Wytworzona insulina zwiększa transport aminokwasów do [...]
[...] kwasów tłuszczowych n-3 (zwanych rów¬nież omega-3), zwłaszcza EPA i DHA. Kwasy omega-3 wydają się mieć wpływ na tworzenie mitochondriów w komórkach tłuszczowych, gdzie kwasy tłusz¬czowe są spalane w celu tworzenia ener¬gii komórkowej oraz utrzymywania cie¬płoty ciała. Dodatkowo kwasy tłuszczo¬we omega-3 zwiększają tempo spalania tłuszczów. [...]
[...] zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Wokół tych kwasów jest wiele kontrowersji. Uważa się, iż są niezdrowe. Niezdrowy jest ich nadmiar, nie te kwasy tłuszczowe same w sobie. Ich również nasz organizm potrzebuje, lecz biorąc pod uwagę łatwość ich dostarczania przy zwykłym odżywianiu i konsekwencje płynące z ich [...]
[...] wzrost stężenia cholesterolu i innych miażdżycogennych wskaźników we krwi. Następują wtedy szybciej zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast [...]
[...] wzrost stężenia cholesterolu i innych miażdżycogennych wskaźników we krwi. Następują wtedy szybciej zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast [...]
[...] krążenia, wątroby, trzustki, woreczka żółciowego, itp. Ale drastyczne eliminowanie tłuszczu w diecie również nie wydaje się być najlepszym rozwiązaniem, gdyż zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie tylko stanowią źródło kalorii, ale także mogą służyć jako cenny materiał budulcowy komórek, tkanek, oraz brać udział w syntezie niezwykle ważnych [...]
[...] nie spożywamy żadnych posiłków najlepiej przyjąć jeszcze przed pójściem spać porcje białka wolno wchłanianego (kazeina, ovoalbumina), która będzie powoli uwalniać aminokwasy do krwi, co przynajmniej częściowo będzie hamować katabolizm nocny. Dodatkowo należy pamiętać, że białka intensyfikują metabolizm, więc w programach redukcji tkanki [...]
[...] Kwas eikozapentaenowy (EPA) - Ω3 210 mg 420 mg Kwas dokozaheksaenowy (DHA) - Ω3 161 mg 322 mg Kwas γ-linolenowy (GLA) - Ω6 63 mg 126 mg Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6 są niezbędnym składnikiem pokarmowym, gdyż organizm nie jest w stanie sam ich syntezować. Regulują one pracę układu nerwowego, hormonalnego, [...]